– Casas da Noruega er et ærlig prosjekt hvor vi ser konkrete og håndfaste resultater. Vi ser at det nytter, derfor bidrar vi, sier daglig leder Kjetil Dahlgren i Profilsport AS.
I år bidrar Profilsport med komplett fotballutstyr til et fotballag fra slummen i Rio de Janeiro som skal spille på Norway cup.

– Bidraget betyr uendelig mye for disse ungdommene, sier Tom Dybwad, generalsekretær for Casa da Noruega.

 Casas da Noruega gir barn og ungdom utdanning og en mulighet for et verdig liv ut av nød, sult og fattigdom. På en egen norskbygget skole i Rio de Janeiro får barna undervisning. Motivasjonen for å gå på skole er fotball og andre fritidsaktiviteter.

De ansatte i Profilsport AS stiftet bekjentskap med prosjektet i fjor, og ble så imponert at de valgte å gi sin støtte i form av premier og profileringutstyr til skolen. I tillegg bidro de til et mat program rundt juletider i 2017.
– I år gir vi i tillegg bager og utstyr til hver enkelt deltager fra Casa da Noruega som skal spille på Norway cup i år, forteller Kjetil.
Bagene inneholder nødvendig utstyr: kompresjons-undertøy, sekker, trøyer og andre ting de unge spillerne har bruk for på cupen.

STORT FOR UNGDOMMENE

– Å få slikt utstyr betyr uendelig mye for disse barna, sier Tom Dybwad som er ansvarlig for prosjektet sammen med Snorre Holand.
– Dette er ungdommer som lever i ekstrem fattigdom, hvor det å kjøpe slikt utstyr som Profilsport leverer, nærmest er umulig for de fleste av familiene deres.
Han mener at det få komme til Norge og spille fotball med jevnaldrende på Norway cup, er noe av det største ungdommene får være med på.
– Mange av dem har for eksempel aldri før kjørt buss, langt mindre sittet i et fly.De er så ydmyke og takknemlige for hver minste ting de får. Det er rørende å være vitne til, sier Tom
Han er takknemlige for alle bidrag som kan hjelpe disse barna og familiene deres.
Tom forteller at det å ha en lidenskap er viktig for brasilianerne, og mange er glad i å spille fotball.
Det var Snorre Holand som startet prosjektet i slummen i Rio de Janeiro for rundt ti år siden. Tom Dybwad kom med ett år senere.

MOTIVERES UT AV FATTIGDOM

Dybwad forklarer at skolegang ikke er et prioritert område for fattige familier i Brasil.
– De fleste har mer enn nok med å skaffe mat til familien. Noe de fleste barn må hjelpe til med daglig. Barna må for eksempel lete etter mat i søppel, fordi familiene deres sulter. Det er hjerteskjærende.
– Vi forsto fort at dersom vi skulle få med oss foreldrene på prosjektet, måtte vi starte med å gi dem det de trengte mest her og nå. Derfor satte vi først i gang med et mat-prosjekt.
Motivasjonen er at barna får drive med det de liker aller best, enten det er å spille fotball eller å drive med andre fritidsaktiviteter, sier Tom.

Barna vet at dersom de gjør en innsats på skolen, får de også være med på fotballaget. De ungdommene som gjør den største innsatsen på skolen, blir plukket ut til å være med og spille på Norway cup.
–Vi ser at arbeidet vi har lagt i prosjektet virker. Mange av elevene våre er nå kommet ut i jobb, forteller Tom.
– For Profilsport er det en glede å bidra, og alle de ansatte er stolte og engasjerte i saken, forteller Dahlgren.
– Jeg oppfatter Profilsport som en bedrift som har hjerte med seg, det er helt i tråd med vår egen filosofi, sier Tom Dybwad, generalsekretær i Casa da Noruega.

  • FAKTA
  • I 2013 fikk Casas da Noruega prisen for beste sosiale prosjekt i staten Rio de Janeiro. I desember 2016 utvidet de aktivitetene til også å gjelde friidrett og andre fritidsaktiviteter.
  • Casas da Noruega gir barn og ungdom utdanning og en mulighet for et verdig liv ut av nød, sult og fattigdom. På en egen norskbygget skole i Rio de Janeiro får barna undervisning i kjernefagene samt engelsk, IKT, musikk og leksehjelp. Skolen har dessuten et stort fokus på god oppførsel og folkeskikk.
  • Prosjektet ble satt i gang i 2008 med bygging av en egen skole som fikk navnet Casas da Noruega.
  • I dag teller prosjektet 15 ansatte lærere og ledere.
    520 jenter og gutter får utdannelse i kjernefagene samt engelsk og IKT.
  • Casas da Noruega var for første gang med på Norway cup i 2016 og 2017. I år er det et nytt kull med ungdommer født i 1999 som får muligheten til å gjøre noe av det de liker best av alt; nemlig å spille fotball.

Bildet er tatt da laget fra Casas da Noruega vant Norway Cup i 2016

Tekst og foto: Trylleord.no

Kilder: Tom Dybwad og casadanoruega.no